Friday, March 23, 2007

AGENDA PEREMPUAN DAN PUISI

AGENDA PEREMPUAN DAN PUISI

SAMPAI bilakah mereka perempuan akan mengerti setiap kali aku merenungi wajah hari, berbias di kali andainya setiap saat mereka perempuan tidak akan mengerti yang tersurat dan tersirat di sebalik tembok sepi ini. Hanya agenda puisi yang selalu menemani sunyi. Lalu membawa peribadi merenung kembali perempuan bernama IBU. Bagaimana seorang ibu mengasuh dan membesarkan aku dan adik-adik menjadi dewasa kini.

Mereka perempuan selalu memandang sinis ke arah lelaki yang tidak pernah mereka perempuan cuba mengetahui apakah yang sedang difikirkan sebegitu.Sudah masuk 19 tahun aku berkerja di PTM/TTM. Pelbagai mereka perempuan aku temui dan aku sapai. Namun tidak ketinggalan mereka perempuan yang sering kali jauh daripada maksud ini. Biarlah puisi aku garap dan tinta jua, kepadanya memberi makna yang bermakna dalam diri.

Antara gadis, ibu tunggal, tunang, bini orang mereka perempuan yang tidak terlepas daripada agenda puisi. Bukan mahu mengambil kesempatan disebaliknya tapi mereka perempuan mempunyai darjah tertinggi dalam hidup. Cuma mereka perempuan tidak pernah mahu membatasi pemikiran yang dianugerahi oleh ILLAHI. Mengapa mereka perempuan sendiri yang alpa jua tanpa mempedulikan sebuah peradaban diri. Sebenarnya simpati pada mereka perempuan yang kehilangan warna identiti. Menghargai mereka perempuan yang cekal dan tabah menempuhi hidup bersama keimanan dan ketakawaan.

No comments: